Hur du sätter mål

Experter inom personlig utveckling är överens – för att uppnå storslagna drömmar behöver du sätta storslagna mål. Jag skrev här om varför drömmar inte går i uppfyllelse och om vikten av att sätta mål istället och arbeta mot dem. Kommer därför dela med mig av en otrolig metod för att sätta konkreta mål som tar dig närmare din vision. Strategin kommer från Mikael Arndt och jag älskar hur simplistisk den är men samtidigt otroligt effektiv.

För en lite djupare och mer komplex genomgång som bygger på samma principer rekommenderar jag Tony Robbins bok ”Awaken the Giant within”. En del kan känna att det är svårt att sätta mål för att framtiden är så oviss. Det viktigaste är dock att du sätter mål för att då är du på väg framåt. Om livet förändras helt om några månader kan du alltid ändra dina mål för att de ska passa vad du vill då.

Innan vi börjar är det viktigt att du känner att du är i ett bra state, sätt på lite upplyftande musik i ett par hörlurar och sätt dig ned någonstans bekvämt, gärna i solen, med penna och papper (eller laptop).

Åre vattenfallNaturen får oss att tänka större för att det inte finns några begränsningar här

1. Tänk stort. Nej tänk ännu större!

Vad skulle du vilja ha i livet om det inte fanns några begränsningar? Skriv ned ALLT du tänker på utan att ens överväga om det är en möjlighet. Allt från småsaker som en ny tröja, till bra relationer eller ha en bubbelpool på taket. Kom ihåg att det finns människor som idag lever det liv du drömmer om och som uppnått det du vill göra! Och bara genom att skriva ned vad du vill ha istället för att tänka på det ökar sannolikheten att du lyckas med 20 gånger har studier visat. När du skrivit upp ungefär 100 saker…VÄNTA lite sa du 100? Ja, 100 är väldigt utmanande för fantasin men endast den som tänker större växer… är vi framme vid steg 2.

2. Vad får ditt hjärta att slå snabbare?

Nu när du har 100 saker som du vill ha kan du troligtvis med en snabb överblick se att några är betydligt viktigare än andra. Kategorisera dem i:

A
Essentiella mål som du vill jobba på inom viktiga områden som relationer, karriär och hälsa men även roligare mål som du värderar högt. Att uppfylla dessa ger enorm tillfredsställelse.

Exempel: driva eget företag, träna/motionera varje dag

B

Mindre viktiga mål som inte känns lika viktiga att uppfylla

Exempel: ha en kock som lagar mat åt dig varje dag, skriva en bok

C

Inte särskilt viktiga alls för dig
Exempel: konsert med the weeknd, resa jorden runt

Exemplen är från mina egna mål så för dig kan de såklart vara i helt omvänd ordning

3. Prioritera mera

Nu kan du glömma alla B & C mål för det är A-målen som du kommer att arbeta mot. Ifall du följt steg 1 & 2 så har du nu en lista på de 30 viktigaste målen för dig. Av dessa gör du nu en 10-topplista i prioritetsordning med de mål som är allra viktigast för dig att uppnå. För mig var detta supersvårt då jag vill göra allt just nu men sällan har tålamodet att fortsätta så jag frågade mig ”Vad skulle jag inte kunna vara utan?”. Och jag kan avslöja att när jag började arbeta mot de mål jag valde tog jag ett steg närmare min målbild på de mål jag inte valde som en dominoeffekt.

4. Det svåraste (och lättaste) steget

Det här är det mest tidskrävande steget men också det mest motiverande och roligaste skulle jag säga. För varenda ett av de tio målen du har framför dig ska du skriva en hel sida. På första halvan ska du besvara:

Varför är det här ett viktigt mål för dig?

Och på andra delen:

Hur ska du uppnå detta mål?

Om det här är de allra viktigaste målen i ditt liv borde det kännas hyfsat enkelt att beskriva varför du vill det och lite mer utmanande vad du kan göra för att nå det. Ifall detta ändå känns helt omöjligt kan du behöva gå tillbaka till steg 2 och 3 för att verkligen gå igenom att dessa är dina 10 viktigaste mål.

Nydala kinabron
Att förverkliga mål handlar om att bygga en bro mellan där du är idag och dit du vill komma

 

När du satt dina mål har du kommit fram till det viktigaste steget – utförandet. Mer om det kommer nästa fredag!

Lycka till med dina mål och ha en superhärlig dag ♥

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s