Hitta din superkraft – att skapa vanor

Disciplin, fokus och oändlig energi är ord som verkar definiera de mest framgångsrika människorna i världen. De arbetar 80 timmar i veckan och har ändå tid att träna, läsa och meditera. Det är som att de vore robotar istället för människor med behov som att se senaste avsnittet av The Walking Dead. Så hur överbryggar vi gapet till den superproduktiva roboten från våra vardagliga liv? Svaret stavas vanor.

Jag skrev tidigare här om hur du sätter mål. För att kunna uppnå dessa mål så behöver du arbeta mot dem varje dag. Och jag kan lova dig att oavsett vad du satt för mål kommer det vara dagar när din motivation till att göra det du behöver är obefintlig. Där kommer vanorna in i bilden. Vanor är handlingar som du utför mer eller mindre omedvetet och som kräver väldigt lite motivation till skillnad från andra handlingar. Till exempel borstar de flesta av oss tänderna två gånger om dagen utan att ägna det någon större tankekraft. Om du istället skulle börja göra tio armhävningar två gånger varje dag skulle det plötsligt vara betydligt svårare enbart att komma ihåg för att det inte är en vana.

Vanor är uppbyggda i tre delar. Det gör dem otroligt kraftfulla och svåra att förändra med ren viljestyrka. Att bli medveten om sina vanor och använda dem till sin fördel är dock det vapen som skiljer ut dig från mängden. Nya vanor kräver inte mer energi av dig samtidigt som de förbättrar ditt liv radikalt. Att med minimal ansträngning kunna sätta sig och läsa när du tidigare såg det senaste avsnittet av Suits leder till att du i slutet av året läst uppemot 10 böcker och fått kunskap du tidigare endast drömt om.

Vanans tre steg enligt Charles Duhigg som skrivit Power of Habits:

TRIGGER –>  RUTIN  –> BELÖNING

 

Triggern är det yttre eller inre stimuli som utlöser din vana. Rutinen är den handling som vanan består utav och belöningen den känsla eller det resultat som uppstår till följd av rutinen. Ett exempel på hur en vana kan vara uppbyggd är följande: du känner dig rastlös (trigger) och du tar därför upp mobilen och scrollar på facebook (rutin) vilket direkt ger dig en känsla av upptagenhet och nöje (belöning). Om du skulle vilja använda facebook mindre för att få mer tid till andra saker är den första instinkten att om du tar bort triggern från ditt liv kommer du att använda facebook mindre. Tyvärr kan du ofta inte kontrollera när vanan triggas och känslan av rastlöshet infinner sig. Vad du däremot kan kontrollera är rutinen.

Nyckeln till att förändra en vana är att behålla triggern och belöningen men att förändra rutinen. När du känner till vad det är som triggar din vana och vilken belöning som din hjärna söker genom att utföra rutinen kan du manipulera vanan för att vara till din fördel. Om vi går tillbaka till facebookvanan skulle ett exempel kunna vara att ha en e-bok som du vill läsa i mobilen och läsa den istället för att kolla facebook. Det ger samma belöning – en känsla av upptagenhet och nöje – men det är samtidigt något produktivt som tar dig närmare dina mål. Om du istället vill använda mobilen mindre skulle du kunna ta en promenad eller göra några stretchövningar som rutin. Huvudsaken är att du gör en plan i förväg för hur du ska agera nästa gång triggern uppträder för att inte fastna i vanans spiral.

Med den kunskapen vill jag dock säga ett varningens ord för att inte upprepa mina misstag. När jag för ett antal år sedan först lärde mig hur vanor kan ändras gjorde jag en lång lista på alla vanor jag ville förändra och försökte åstadkomma allting samtidigt. Det ledde till att jag uppnådde exakt ingenting. Min upplevelse stöds också av Duhigg som i Power of Habits skriver att de flesta stora livsstilsförändringar börjar med att en betydelsefull vana ändras.

DSC_0245-2

Effekten av en så kallad ”keystone habit” sprider sig likt ringar på vatten och underlättar förändringen av flera andra vanor i livet. Min ”keystone habit” har varit att börja styrketräna vilket har resulterat i andra gynnsamma vanor som att äta hälsosamt, yoga regelbundet, läsa fler böcker och stiga upp tidigt på morgonen. Om du vill skapa en hållbar förändring i ditt liv är alltså det mest effektiva att välja en enda vana att förändra. Välj den vana som skulle skapa den enskilt största förbättringen i ditt liv!

Det här är dock bara ytskiktet för hur du skapar och förändrar vanor men förhoppningsvis har jag sått ett frö om vanans makt och hur vi kan förändra den. Framöver kommer jag att göra en serie på hur du effektivast skapar framgångsrika vanor. Så nästa gång du funderar på att tvinga dig själv att börja ______ (fyll i själv) igen reflektera över hur du kan använda kunskapen om vanor till att utveckla dig själv på ett mer hållbart sätt. Strunta i disciplinen och fokuset (för tillfället) och fundera vilka vanor som lägger krokben för dig istället!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s