Därför borde du också styrketräna

Allt med träning var ganska främmande för mig fram till för ett år sedan. Jag hade tränat både på gym och löpning i perioder men alltid slutat för att jag börjat av fel anledningar. Därför är det fortfarande nästan chockerande för mig att jag längtar till nästa träningspass redan när jag går från det förra.

Energin som kommer från styrketräningen är för mig magisk och jag kommer försöka förklara vad som gör träningen till en avgörande del av mitt liv. Mycket kan även appliceras på andra träningsformer och det som jag tycker gör styrketräningen unik är att när din fysiska styrka växer, stiger den mentala styrkan också.

Med styrketräning får du (förutom grym styrka):

  • Minskad värk och risk för skador.

En ökad styrka leder till att vardagens fysiska aktiviteter som att flytta, arbeten med tunga lyft eller att ta hand om barn inte är lika slitsamma. De använder en mycket lägre grad av din maximala styrka och om du lyfter 90 kg på gymmet kan en flyttkartong på 30 kg inte orsaka ett ryggskott nästan oavsett hur du lyfter den. Med styrketräning kan även kroniskt ryggont försvinna vilket min pappa fick uppleva när han började styrketräna vid 65 års ålder.

  • Growth mindset.

Till följd av mitt bristande intresse för idrott som barn var jag fast i ett mindset om att jag inte hade de fysiska förutsättningar för att bli stark, snabb eller smidig. Styrketräningen har visat mig det istället är tiden och engagemanget som avgör hur mycket jag utvecklas inte var jag börjar.

Ett growth mindset innebär att jag inte låter mina misslyckanden definiera mina egenskaper och att jag vet att en större ansträngning leder till bättre resultat. Har du tankar om att du inte är nog smart eller atletisk? Det är bara ursäkter för att du inte jobbat tillräckligt effektivt för att nå dina mål.

  • Bättre hållning.

Marklyft är ett exempel på en övning som stärker hållningsmuskulaturen och ryggen. Det leder till en mer upprätt hållning utan att du behöver tänka på det eftersom du gjort arbetet på gymmet. En bra hållning är viktigt för att undvika rygg- och muskelbesvär som kan orsakas av en stillasittande livsstil. Dessutom har studier visat att en upprätt hållning ger dig bättre självsäkerhet.

  • Släppa utseendefixeringen.

Under mina tidigare möten med gymmet har ett ohälsosamt fokus på utseende ofta varit anledningen till att jag tränat. När jag började styrketräna blev många andra parametrar otroligt mycket viktigare. Jag började mäta mina resultat på hur mycket vikt jag la på skivstången och hur bra min teknik var istället för vad vågen eller spegeln inbillade mig.

Det gjorde också att jag kunde vara snällare mot mig själv och sluta värdera mig själv med ord som fin eller ful. När skivstångens vikt ökade kände jag mig starkare än någonsin oavsett hur jag såg ut. Mitt kropp blev ett verktyg som jag tar hand om istället för en ångestskapande klump i magen.

  • Självförtroende i skyn.

Att bli fysiskt starkare har gett den oanade effekten att jag blivit mentalt starkare. Träningen pushar mig över gränser för vad jag trodde var möjligt och tvingar mig att göra 5 repetitioner när den känns som jag ska falla ihop efter den första. Det finns alltid mer kraft att pressa fram än jag anade och ingenting annat i mitt liv kräver 100% av min fysiska och mentala styrka samtidigt.

Från det har en övertygelse växt fram om att styrketräningen förberett mig för alla utmaningar som väntar mig och självförtroendet för vad jag kan uppnå har stigit. Mina mål har blivit djärvare och min visioner mer storslagna.

 

Intresserad av att börja styrketräna?

Innan du drar till gymmet är det viktigt att lära sig tekniken på grundövningar (marklyft, knäböj, militärpress, bänkpress) och ha en tydlig plan för att du ska utvecklas och därmed uppleva alla de otroliga fördelar som finns med styrketräning.
Kolla in Mark Rippetoes bok Starting Strength eller hans youtube! Min styrkeutveckling är helt ett resultat av hans principer och träningsprogram.
Hoppas vi ses i gymmet!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s