Hur du minskar din miljöpåverkan i vardagen

Vi kan inte längre vänta på att reformer och lagar ska ta hand om obekvämligheten som medföljer att minska sin konsumtion och miljöpåverkan. Både inom lagstiftningen och industrin går utvecklingen framåt men för långsamt. Du och jag behöver påverka det vi kan för att förbättra klimatet på jorden och bidra till att bevara naturen och den biologiska mångfalden. Här kommer fem möjligheter till hur du kan minska ditt ekologiska fotavtryck:

Var medveten om det gömda priset

Både kläder och prylar säljs i kedjor till förbluffande låga priser och om vi tittar närmare på industrin märker vi att priset vi betalar inte speglar den verkliga kostnaden för att producera produkten. Den gömda kostnaden på en produkt syftar till priset som människor och miljö får betala när företag utnyttjar individer till oskäliga löner i dålig arbetsmiljö och exploaterar stora områden i tredje världsländer för att uppnå en så låg produktionskostnad som möjligt.

Den gömda kostnaden betalas inte primärt i pengar och aldrig av de stora företagen. Den betalas i människors hälsa och välbefinnande, av planetens sinande resurser och med global uppvärmning.

20180603_180758.jpg

Minska skräpet

Denna punkt handlar kanske inte främst om att minska antalet soppåsar du bär ut även om det också kan vara en positiv bieffekt. Det handlar istället om att skapa en cirkulär ekonomi. Grunden till cirkulär ekonomi är att eliminera avfallsstadiet i produktionskedjan och istället binda samma det med utvinningen av material och produktion. På så sätt kan vi återanvända de produkter som inte längre är användbara i sitt nuvarande tillstånd.

Det innebär att produkter ska kunna brytas ned utan att producera skadliga kemikalier och det ställer krav på att företag designar sina produkter både för en lång hållbarhet samt för att kunna återanvända råvarorna. Den cirkulära ekonomin handlar även om att ha en kollektiv syn på konsumtion. Istället för dagens samhälle där alla har varsin produkt som de använder vid enstaka tillfällen är ett hållbart alternativ delningsekonomi. Konkreta exempel på detta är bilpooler, tvättstugor eller uthyrning av kostymer/finklänningar.

I en cirkulär ekonomi kan företag ta ett större miljöansvar genom att hyra ut återvinningsbara produkter till kunder och sedan återbruka råvarorna nya produkter när de inte längre fyller sin ursprungliga funktion. Den cirkulära ekonomin skapar därför en vinn-vinn-situation för marknaden, miljön och människan.

Köp för hållbarhet

Det är dock inte enbart företags och lagstiftares ansvar att skapa en cirkulär ekonomi utan vi kan göra detta i vår vardag genom att minska antal produkter som blir sopor i alla delar av cykeln. Vi kan skapa hållbara vanor för medveten konsumtion, återanvändning och återvinning.

Det första steget till en medveten konsumtion är att konsumera mindre. Om du faktiskt inte behöver något köp det inte! Lägg istället din tid och dina pengar på upplevelser som har ett känslomässigt värde och som inte tar av planetens resurser. Det är ofta mycket mer uppskattat att få en present med en rolig aktivitet istället för ännu en pryl som kanske inte kommer användas.

Nästa steg är om du faktiskt behöver köpa något  – välj ett hållbart alternativ. Välj hög kvalité, second hand och/eller miljömärkt när du handlar. På vissa produkter är det svårare att hitta alternativ som producerats hållbart till ett rimligt pris och då kan det vara en bra medelväg att köpa en produkt som håller länge och som kan återanvändas om du inte längre vill ha den. Välj gärna begagnat för att minska miljöpåverkan som varje produkt har genom att förlänga dess livscykel!

Återanvändning och återvinning har också blivit allt enklare genom återbruksautomater i bostadsområden där en kan lämna kläder och klädesbutiker som tar emot alla typer av textilier. Jag lämnar hela och rena kläder till Röda Korset och trasiga tyger till de stora klädkedjorna för återvinning.

Välj ekologiska basvaror

Det är inte den ekologiska papayan du köper en gång i halvåret som räddar klimatet utan de handlingar du gör varje dag. I vårt hushåll konsumerar vi mängder av bananer, kaffe och havredryck/mjölk så det är dessa produkter som vi prioriterar att välja ekologiska alternativ till. Det minskar både mängden växtgifter vi äter och vårt ekologiska fotavtryck.

Om du tycker att det är dyrt att köpa ekologiskt kan du istället se över vad du äter. Att välja linser och bönor framför kött och kyckling gör en stor skillnad både för din miljöpåverkan och för din plånbok.

20180603_115455

Uppmärksamma, ifrågasätta och göra medvetna val

Oavsett vilken ekonomisk situation du har så är detta det viktigaste du kan göra för att påverka både företag och andra konsumenters köpbeteenden att använda din makt som du har som konsument. Kunder kan påverka produktutbudet genom att uppmärksamma, ifrågasätta och göra medvetna val av miljövänliga varor. Det utgör ett tydligt ställningstagande både gentemot andra konsumenter, företag och omgivningen.

Genom sociala medier förskjuts makten till konsumenternas fördel och att uppmärksamma företag, men framförallt andra konsumenter, på den negativa effekten deras produkter har på exempelvis miljön har visat sig ha stor effekt på många produkter.

Tror du inte att det är möjligt att förändra sin miljöpåverkan? Kolla på Zero Impact här (länk) som visar hur flera familjer på ett radikalt sätt minskar sin miljöpåverkan. Om du istället vill fördjupa dig i hur du kan minska din miljöpåverkan rekommenderar jag Medveten Konsumtion distansutbildning som du finner här (länk).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s